'Voormalig bestuurders FC Twente schelden miljoenenlening kwijt'

Aldo van der Laan (midden) en Joop Munsterman (rechts)
Aldo van der Laan (midden) en Joop Munsterman (rechts) Foto: © Pro Shots

De verkoop van Ramiz Zerrouki en Manfred Ugalde leveren de gemeente Enschede een kleine anderhalf miljoen euro op. Het is daarmee waarschijnlijk wel de laatste keer dat FC Twente transfergeld doorsluist naar de bankrekening van de gemeente, als afbetaling voor een lening. In 2019 werden in een herstructureringsplan afspraken gemaakt: een lening van zeventien miljoen euro (waarvan negen miljoen 'achtergesteld) en een garantstelling van 8,5 miljoen euro.

Ook zijn er toen afspraken gemaakt met sponsors en oud-bestuurders. Die afspraken waren geldig tot 1 juli 2023. De planperiode is dus al afgelopen, maar nog steeds gelden de oude voorwaarden. Er waren langere tijd gesprekken voor een nieuwe overeenkomst. De uitkomst is dat FC Twente en de gemeente het resterende deel van de lening omzetten in een normale rentevrije lening. Na aftrek van de transfersommen van Zerrouki en Ugalde gaat het om 5,2 miljoen euro.

Als de gemeente van Enschede akkoord gaat met de nieuwe afspraken, is de gemeente nog voor 15,7 miljoen euro verbonden aan FC Twente. Het gaat om de nieuwe aangepaste lening van 5,2 miljoen euro, het overige deel van een lening voor de (ver)bouw van De Grolsch Veste (4,5 miljoen) en het restant van een garantstelling uit 2019. Dit is een bedrag van zes miljoen euro.

In de nieuwe voorwaarden hoeft FC Twente geen overtollige transfergelden meer door te sluizen naar de gemeente, zo meldt 1Twente Enschede. De lening wordt binnen vijftien jaar afgelost. Er werden eerder ook al afspraken gemaakt met Aldo van der Laan en Hein Trebbe. De oud-bestuurders van FC Twente zijn bereid gevonden om hun openstaande lening aan de club af te laten kopen. In de praktijk betekent dit dat zij 45 procent kwijtschelden, een bedrag van 2,4 miljoen euro. De rest betaalt FC Twente in één keer uit.

Lees meer:
0 reacties