"Zij kunnen niet intensief leveren wat Rots, Steijn en Vlap leveren"

Michel Vlap is blij
Michel Vlap is blij Foto: © Pro Shots

Sam Planting ziet dat FC Twente een grootmeester is als het gaat om druk zetten. De Tukkers zijn er, na PSV, het meest in gespecialiseerd van de hele Eredivisie.

"Als strak georganiseerd collectief jaagt Twente de man aan de bal en diens omringende ploeggenoten af", opent Sam Planting zijn analyse bij ESPN. "De cijfers bevestigen dat de ploeg van Oosting uitstekend druk zet dit seizoen. Alleen PSV staat gemiddeld per defensieve ingreep nóg minder passes toe dan de Tukkers. Hoe lager dit PPDA (passes per defensive action) van een ploeg, hoe effectiever doorgaans de druk is."

Planting ziet dat het een kwaliteit is om zo goed druk te kunnen zetten op de tegenstander. "De lat ligt hoog bij dit Twente. De bijdragen die de voorste spelers op defensief vlak leveren, zijn nagenoeg even belangrijk als hun aanvallende impact."

Daardoor vallen sommige spelers buiten de boot. "Technisch begaafde nieuwkomers als Naci Ünüvar, Younes Taha en Mitchell van Bergen komen maar spaarzaam aan hun minuten, omdat zij simpelweg niet aan beide kanten van de bal de hoge intensiteit leveren die Daan Rots, Sem Steijn en Michel Vlap leveren."

Lees meer:
0 reacties